Thursday, February 15, 2007

Η πρόκληση του λευκού.

Η πρόκληση του λευκού...

Ένας λευκός μουσαμάς είναι πρόκληση! Είναι γλυκός πειρασμός!

Τον κοιτάζεις και σου μιλάει! Κι έχει μια γλώσσα πολύ δελεαστική...! Σε πείθει! Σε ενθουσιάζει! Σε εμπνέει!

Κι ύστερα παίρνεις τα πινέλα τα βουτάς στο χρώμα..και δημιουργείς!

Γεμίζεις το μουσαμά με χρωματιστά όνειρα πάνω σε γνώριμες εικόνες, που βίωσες κάποια στιγμή που η ζωή σου χαμογελούσε και σου έδινε υποσχέσεις για ένα καλλίτερο αύριο!

Αν όλα αυτά μπορείς να τα αποτυπώσεις στον καμβά και να τα κάμεις να μιλούν στο μάτι του θεατή, σημαίνει πως είσαι άξιος δημιουργός!

Εμπρός λοιπόν! Εκμεταλλευτείτε την πρόκληση του λευκού, όχι για να γράψετε συνθήματα στους ξένους τοίχους - πράξη που δείχνει βαρβαρότητα κι ασέβεια στην ξένη περιουσία - αλλά για να δημιουργήσετε έργα τέχνης!

Α!...συνθήματα στους τοίχους! Τις περισσότερες φορές, βάρβαρη συνήθεια!

Εκεί που έχεις βάψει το σπίτι σου, το σχολείο, το οποιοδήποτε κτήριο - δημόσιο ή ιδιωτικό - και πλήρωσες και κάμποσα χρήματα, έρχεται ένας φανατικός φίλαθλος και με πολλή άνεση γράφει...ΟΜΑΔΑΡΑ! ΟΛΕ!......

Ύστερα έρχεται ο ερωτευμένος!.....Αχ! Βαχ! ΚΟΥΛΑ Σ' ΑΓΑΠΩ!

Μετά ο αναρχικός, ο κουλτουριάρης αριστερός, ο κομουνιστής, ο ακροδεξιός, ο κεντρώος...ο κάθε ηλίθιος που νομίζει ότι έχει κάτι σπουδαίο να πει!

Το γράφει και καμαρώνει, σαν να έγραψε την Ιλιάδα!

Αυτή είναι η αρνητική πλευρά της πρόκλησης! Και δεν σταματά ούτε στη θέα έργων τέχνης! Όλα τα αγάλματα είναι γεμάτα από ηλίθια συνθήματα που έγραψε κάποιο τσογλάνι...πουλώντας τσαμπουκά κι εξυπνάδα!

Η λευκότητα του καμβά ή του τοίχου, η ομορφιά του έργου τέχνης και η καθαρότητα οποιασδήποτε επιφάνειας είναι μια πρόκληση που ξεκινά από μια ανάγκη μέθεξης και εκδηλώνεται με δυο εκ διαμέτρου αντίθετες δράσεις: Τη δημιουργική και την καταστροφική!

Η δημιουργική δράση έχει ως έκφραση την τέχνη και τον αγνό έρωτα.

Η καταστροφική δράση εκφράζεται μέσα από το βιασμό και την καταστροφή του ωραίου!

Αυτά για σήμερα!

Φιλικά

Αντώνης Γιάγκος

No comments: